„Coś z niczego”

W środowe popołudnie w Dworze Dzieduszyckich w Radziszowie zagościła pani Barbara Kotula, aby przedstawić tajniki techniki carvingu - rzeźbienia w owocach i warzywach.

Prowadząca warsztaty zaprezentowała na czym polega carving, a przybyli goście dzięki pokazowi mogli podejrzeć kunszt instruktorki oraz spróbować własnych sił w tej „sztuce”. Każdy uczestnik przyniósł ze sobą owoc lub warzywo, aby sprawdzić swoje umiejętności w tej technice rzeźbienia. Spotkanie było okazją dla pań do odkrycia nowych talentów. Do Dworu przybyły kobiety z kilku Kół Gospodyń Wiejskich, między innymi przedstawicielki z „Razemkowa”, Radziszowa, Woli Radiszowskiej, Rzozowa, Jaśkowic, Wielkich Dróg.

Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi do carvingu są: arbuzy, dynie, jabłka, ananasy, banany, melony, rzodkiewki, gruszki oraz marchewka. Najczęściej tworzy się motywy roślinne, czasem zwierzęce, a w szczególności dekoracje „cieszące nasze oczy”.

Dziękujemy za wspólnie spędzony czas i zapraszamy ponownie.


Portal współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013